Turnaj ke dni dětí 2019

Pro účastníky šachového kroužku byl 20.5. v předstihu ke dni dětí uspořádán turnaj. Vzhledem k malému počtu docházejících byl sehrán systémem každý s každým. Turnaj byl tradičně dotován oddílem TJ Spartak SÚ. Pavel DUCHO zajistil pěkné ceny, předseda oddílu Jirka NOVÁK vytiskl diplomy a podklady pro turnaj a zajistil hodiny. Celý turnaj měl pod patronátem Karel DAVID.
Protože se turnaj musel sehrát během poměrně krátkého času, nelze o výsledcích dělat kategorické soudy, neboť rychlé tempo prostě mnohým nevyhovuje a šachy jsou především o uvažování.

Bohužel časové tempo 6 min na partii nutilo hrát hlavně rychle, což bylo často na úkor kvality. Mnohokrát hráči sami nastrčili figuru či nechali stát dámu. Přesto bylo vidět několik pěkných matů a to, že se děti v kroužku přece jen něco naučily. Občas byly vidět i cíle a nápady, jak zlomit soupeře. Nadále se ukazuje, že děti potřebují ještě více zkušeností a praxe, aby některé koncepty dostaly prostě do krve a nemusely je vymýšlet.
Vítězem se tentokrát stal David ZEMAN. Je tradičně snaživý a ambiciózní, má chuť se učit a zlepšovat, pořád ale těžce nese prohry.
Druhý skončil Péťa INDRA, také velice snaživý. Mívá dobré momenty a je vidět, že o situacích přemýšlí. Někdy jeho roztěkanost vede ke ztrátě koncntrace.
Třetí skončil Patrik DOUBEK, což je překvapení. O pořadí na druhém a třetím místě musel rozhodnout až dodatečný zápas. Dalo by se říct, že má jakýsi přirozený talent, protože v kroužku nedává moc pozor. Při větší disciplině by mohl být daleko lepší.
Až čtvrtý skončil P.JUNEK, který si vybral slabou chvilku a psychicky se nedal dohromady ani v dalším utkání. Podle výkonu v kroužku patřil k jasným favoritům. Ke cti mu slouží, že porážky vcelku chlapsky skousl. Ukázal, že sebeovládání je důležitá vlastnost.
Docela překvapil malý M.Křístek, který začal chodit do kroužku o lekci později a začínal od nuly. Jako jeden z mála dával vždy pozor a posun v jeho výkonu je úctyhodný. I když hraje na potřeby kroužku pomalu a někdy se nechává strhnout, přece jen se něco naučil. Bude to chtít více praxe.
Turnaj se vyloženě nepovedl M.Novákovi, který běžně v kroužku předváděl o třídu lepší výkony. Ale to se prostě stává a smolný den mívá každý. Navíc, jak je už zmíněno výše, šestiminutový limit každému nevyhovuje. V časové tísni to bývá často loterie, kdy i velmistři dělají neuvěřitelné chyby.
Výsledky jsou níže v tabulce.

Čís Příjmení, Jméno 1.Dou 2.Nov 3.Kří 4.Jun 5.Zem 6.Ind Body Poř. abs.
1 DOUBEK P. X 1 1 1 0 1/2 3,5 3
2 NOVÁK M. 0 X 0 0 1/2 0 0,5 6
3 KŘÍSTEK M. 0 1 X 0 0 0 1 5
4 JUNEK P. 0 1 1 X 1 0 3 4
5 5. ZEMAN D. 1 1/2 1 0 X 1 3,5 1
6 6. INDRA P. 1/2 1 1 1 0 X 3,5 2

Všem zúčastněným i organizátorům je potřeba poděkovat.